Basisschool De MOZAwIEK in Mol-Ezaart is helemaal klaar voor een groene en avontuurlijke lente! Met heel veel helpende handjes van kinderen en leerkrachten zijn er verschillende streekeigen struiksoorten zoals vlier, lijsterbes, hazelaar, … aangeplant waartussen de kinderen zich kunnen verstoppen en kampen kunnen bouwen.

Verder is er ook nog een echt vlindertuintje aangelegd zodat de kinderen van dichtbij kunnen leren hoe de vlinders en bijen leven en nectar verzamelen. Reeds drie jaar geleden werd het startschot gegeven om de speelplaats van de school te vergroenen. Er werd toen hard gewerkt aan een moestuin met een echte snoephaag en een buitenklasje met een heuse wiglo, een iglo van levende wilgentenen. In samenwerking met de Provincie Antwerpen en MOS ondersteunt Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete jaarlijks drie scholen bij hun participatieproces aan een groenere schoolomgeving. Naast basisschool De MOZAwIEK uit Mol zijn dat dit jaar ook MPI De Mast in Herentals en freinetschool De Vlindertuin in Lille. Het is bewezen dat voldoende contact met natuurlijke elementen noodzakelijk is voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen.

Op meerdere manieren trachten beleidsmakers, leerkrachten en ouders dan ook het tij te keren en de jeugd opnieuw dichter bij het groen te brengen. “Door de schoolomgeving groener in te richten en een breed gamma aan natuurlijke elementen te voorzien, wordt zowel de ecologische als de belevingswaarde van de schoolinfrastructuur vergroot,” zegt Rik Röttger, gedeputeerde voor leefmilieu en voorzitter van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete. Op groenere speelpleinen wordt zelfs minder gepest.